Aanbrengen kalkverf Pure&Original kleur Elephant skin

Aanbrengen kalkverf Pure&Original kleur Elephant skin

 

Beste lezers, lezeressen en creatieve klussers onder ons,

 

ruim anderhalf jaar geleden heb ik voor het eerst kennis gemaakt met de kalk- en krijtverven van Pure&Original. Om te weten en te kunnen adviseren wat deze producten zijn en wat het resultaat is op de wand, ben ik thuis eerst aan de slag gegaan met kalkverf op de wand in de woonkamer.

Kalkverf geeft een oude, authentieke landelijke sfeer aan de ruimte, die heel goed te combineren is met oude landelijke meubels en accessoires. Voor verschillende voorbeelden hiervan verwijs ik je naar mijn foto’s op Pinterest, die ik verzamelt heb in de map “interieurs stoer en sober”.

Op de wand thuis zat een latex muurverf, dus het was even spannend hoe de kalkverf zou hechten. Zonder eerst een primer aan te brengen ben ik aan de slag gegaan.

Zoals het was met latex muurverf in een RAL kleur

Zoals het was met latex muurverf in een RAL kleur

De werkwijze:

Omdat kalkverf erg snel droogt, is het verstandig de randen langs het plafond en de wanden af te plakken, zodat je aan één stuk door kunt verven. Dit zorgt voor het beste resultaat. De eerste laag heb ik in rechte lijnen aangebracht. De tweede laag heb ik met de blokkwast “kris-kras” op de wand aangebracht, om een mooi speels effect te krijgen. Het resultaat vind ik wel goed gelukt. De verf is gemakkelijk met water te verdunnen (goed roeren totdat het een egale gladde massa wordt) en gemakkelijk aan te brengen met een grote blokkwast. De eerste laag wordt wat dikker aangehouden en aangebracht (yoghurt dikte: 1/3 water en 2/3 verf) en de tweede laag wordt dunner aangebracht (melk dikte: 1/2 water en 1/2 verf), waardoor het streperige effect ontstaat. Hoe nonchalanter je de verf aanbrengt, hoe speelser en streperiger het resultaat wordt, dit is voor een ieder verschillend wat je mooi vind. Probeer niet te netjes te verven, want dan zul je teleurgesteld zijn in het resultaat. En ben je niet tevreden, dan kun je gemakkelijk weer een nieuwe dunne laag aanbrengen. Tip: meng/ verdun wel meteen voldoende verf voor de hele wand, om kleurverschil- verschil in dikte te voorkomen.

Toen ik aan de slag ging, merkte ik dat de verf erg dun is bij aan te brengen en dus gemakkelijk op de vloer drupt. Denk er dus aan dat je de vloer en de omgeving goed afdekt. Het voordeel is wel dat een kalkverf op waterbasis is en dus ook erg gemakkelijk te verwijderen is als het nat is, met bijvoorbeeld een vochtig sopdoekje.

diversen 2013 049

Hierboven en hieronder zie je dat de verf nog grotendeels nat is. De natte verf lijkt nog erg donker, zoals je ziet op het middelste gedeelte van de wand. Aan de linker en rechter zijde is de eerste laag verf inmiddels droog.

diversen 2013 056

Op de foto hieronder zijn twee lagen aangebracht en is de wand ondertussen droog. Ik ben zelf heel tevreden met het resultaat.

De teakhouten kast voor de TV is meteen ook geschilderd met een witte krijtverf, zodat deze beter in het geheel past.

diversen 2013 060

 

Ik ben nog steeds erg blij met de keuze die ik heb gemaakt om de wanden helemaal anders te maken met kalkverf. Het is veel sfeervoller in huis.

trouwjurk 145

De teakhouten eettafel is vervangen voor een oude kloostertafel

Esatto.1 003

Enkele andere ruimten bij mij thuis zijn inmiddels ook voorzien van kalkverf of krijtverf en heb ik sommige van mijn meubels geschilderd of vervangen voor oude, authentieke, zoals de strakke teak eetkamertafel is vervangen voor een oude kloostertafel en de glazen bijzettafeltjes zijn vervangen door oude krukjes van sloophout. Door de accessoires aan te passen is nu een mooie, warme sfeer ontstaan.

Krukjes van sloophout zorgen voor een oude doorleefde sfeer

 

 

 

Mocht je na het lezen van dit blog ook graag aan de slag willen met krijtverf of kalkverf, maar weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken, neem dan gerust contact met me op door een mailtje te sturen naar mijn mailadres info@hip-home.nl.

Ook hoor ik graag wat je van het blog vind.

Dank je voor het lezen van mijn blogs.

Groetjes, Fokje.

4 comments

  • Beste Jolanda,

    ik heb een kloostertafel te koop: 2.20 x 92 cm. De tafel is van oud hout gemaakt en is nog onbehandeld, waardoor je zelf de kleur kan bepalen. De vraagprijs is 875 euro.
    Ik zal een foto op mijn site zetten in de rubriek ” te koop”. mocht je belangstelling hebben, dan hoor ik het graag. Standaard kosten deze tafels rond de 1200,- tot 1400,-.

    Met vriendelijke groet,
    Fokje van der Wal

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.