Pimpen met krijtverf

Pimpen met krijtverf

In dit blog ga ik uitleggen hoe gemakkelijk het is om oude spullen weer een hippe nieuwe look te geven.

IMG_0326

 

Je leest en hoort tegenwoordig veel over het oppimpen van oude meubels etc. Er worden veel workshops gegeven in het land waar je je oude spullen mee kan nemen en samen in een groep gezellig aan de slag gaat om een oud meubelstuk, een mooie lamp of iets anders op te knappen.

Op de site en Facebook pagina van Mia Colore lees je hier meer over.

Er zijn veel leveranciers van mooie krijtverven en als leek zie je door het bos de bomen niet meer. Want welke is goed, hoe is het resultaat/ de kleur na het schilderen etc.

Zelfs bij de Action is een beperkte keuze verkrijgbaar (let hier wel op dat de verf niet 100% op natuurbasis is en ook niet zo geconcentreerd, waardoor je vaker moet overschilderen). Hier geldt dus “goedkoop is duurkoop”. Ook vind ik persoonlijk de kleurenkeuze niet bijzonder, standaard wit en grijs, terwijl er juist zoveel mooie andere warme kleuren zijn!

 

Over de kleuren kan ik je uiteraard adviseren, want ik heb de actuele kleurenstalen van verschillende fabrikanten. Van de meest gangbare kleuren heb ik zelf grote stalen gemaakt, zodat je de kleur en het resultaat beter kunt bekijken. Hieronder een paar voorbeelden:

Esatto 003

Wat is zoal verkrijgbaar: kalkverf, krijtverf, loogbeits, betonlook verf “bottled by Esatto”

Omdat ik je kan adviseren (ook bij je thuis), maar je ook de kleine flessen van 200 ml van “bottled by Esatto” bij mij kan bestellen en die ik kan leveren, kun je al snel aan de slag (ook grote verpakkingen kan ik bestellen).

Tegenwoordig zijn leuke frisse kleuren verkrijgbaar en dan te bedenken dat je bijna alles ermee kan verven, van bloempot tot kandelaar tot meubelstuk!

De frisse kleuren vind ik zelf heel leuk voor een kinderkamer of een stukje wand in een donker hoekje. Maar ook woonaccessoires en meubeltjes worden er heel mooi mee. Zie hieronder voorbeelden:

IMG_4058

Verschillende kleuren krijtverf “bottled by Esatto”

Ik ben zelf een groot liefhebber van de krijtverven van Mia Colore en van Pure&Original, omdat deze verven 100% natuurlijke producten zijn en een zeer uitgebreid kleurenpalet hebben. De kleuren hebben een diepe warme teint en bestaan uit 100% natuurlijke pigmenten. Daarbij ruikt de verf niet, is op waterbasis en erg zuinig in gebruik. Een klein flesje van 200 ml (onverdund) kun je gebruiken voor bijvoorbeeld de buitenzijde van een kast (uiteraard verdunnen en 2x aanbrengen) of twee grote lampenkappen (zoals in mijn voorbeelden te zien is op dit blog).

Hoe werkt het:

Heel eenvoudig, iedereen kan het en hoe rommeliger je verft, hoe leuker het resultaat is.

De krijtverf droogt namelijk heel snel en kun je dus ook snel weer oververven. Belangrijk is wel dat je eerst goed ontvet met Sint Marc reiniger en licht schuurt, voordat je gaat verven. En als dit dan droog is, kun je aan de slag.

De verf giet je in een verfbakje, zoveel als je denkt nodig te hebben en verdun je met 30 – 50% water. Dan goed alles door elkaar roeren en je kunt aan de slag. Het is wel belangrijk dat je een kwast neemt die geschikt is voor verf op waterbasis, dit zijn varkensharen kwasten.

En net als voor verf geldt ook voor kwasten: hoe duurder, hoe beter de kwaliteit en het resultaat. Daarbij kun je de kwast na de tijd gewoon uitspoelen onder de kraan en dus meerdere malen gebruiken.

Hieronder zie je een paar voorbeelden van wat ik o.a. heb gepimpt, alles bij de kringloopwinkel gekocht:

Zelf vind ik de houten gordijnrail knoppen erg leuk geworden, deze liggen in de schaal op een elandentak.

IMG_0327

houten en stenen accessoires met krijtverf geschilderd

Zolang het natuurlijke materialen zijn, is schilderen met krijtverf geen probleem. Dus ook stof kun je schilderen, hieronder zie je hoe linnen lampenkappen weer helemaal hip worden:

De linnen kappen zijn oorspronkelijk groen……

trouwjurk 007

2x geschilderd met een grijze krijtverf (en even opgehangen te drogen)

 

trouwjurk 008

nu ze droog zijn, zie je de authentieke uitstraling van de krijtverf

Zo zie je dat je heel gemakkelijk en redelijk betaalbaar je oude spullen weer in een nieuw jasje kan steken.

 

In mijn volgende blog vertel ik je over het werken met nog een fantastisch product: BETONLOOK VERF.

Dit is ook echt super en gemakkelijk om mee te werken, ik ben helemaal verslaafd inmiddels, :). Elke kandelaar en nog niet gepimpte vaas moet er aan geloven! Ondertussen ben ik nog naarstig op zoek naar een grote kruik of pot om die een authentieke betonlook te geven.

 

Tevens volgt er een blog over het werken met LOOGBEITS VAN ESATTO. In mijn blog RESTYLEN zie je een voorbeeld hiervan hoe een teakhouten eetkamertafel veranderd in een verweerde cafétafel.

 

Blijf dus volgen, zodat je op de hoogte bent van alle nieuwe technieken en producten.

 

Graag tot het volgende blog,

 

groetjes, Fokje.

 

PS ik zou het heel leuk vinden dat je een reactie plaatst via de mail, ook vragen kun je uiteraard via de mail aan mij stellen:

info@hip-home.nl

 

 

13 comments

 • Hallo Fokje, wat een geweldige tips geef je over het oppimpen van allerlei materialen. Ik woon in Spanje en hou zelf erg van hetzelfde waar jij over schrijft en doe dat ook al jarenlang alleen met véél meer moeite om hetzelfde resultaat te krijgen. Ik kan natuurlijk gaan bestellen maar dan moet het naar Spanje worden verzonden en dat lijkt me niet zo´n goed idee. Ik ga in maart een week naar Nederland en dan zou ik graag een aantal van die geweldige artikelen kopen. Waar kan ik terecht voor advies en aanschaf. Ik hoor graag van je, dank en groet, Anneke Hellewegen

 • Hallo Betty,

  loogbeits kun je ook zelf rechtstreeks bestellen via de webwinkel “www.kalkkrijtverf.nl”, daar staan ook de prijzen bij.
  Ik kan het ook leveren als ik interieuradvies/ kleuradvies geef, dan ga ik naar de klant thuis en zoek samen de kleuren uit.
  De bestelling wordt dan ingemeten (hoeveel heb je nodig) en kan ik dat bij je afleveren. Dit is vooral handig als het om grote hoeveelheden gaat of het restylen van een ruimte/ woning. Kleine flesjes kun je ook zelf bestellen, dan wordt het bij je thuis geleverd via de post.

  Een bezoekadres met alle kleuren en stalen voorradig is bij Esatto te Rijnsburg.
  Mijn opdrachten gaan ook via Esatto (is mijn leverancier), maar je kan ook rechtstreeks hier naar toe.

  Vr.groeten, Fokje van der Wal.

 • Hallo Anneke,

  dank je voor je lieve mail.
  Voor Spanje je zou ik je kalkverven van Mia Colore adviseren, dit zijn warme zuidelijke kleuren (Italiaanse stijl).
  Deze kleuren zijn echt heel mooi, vooral ik kalkverf, heel warm, volle kleuren, geen standaard kleuren.
  Via Esatto te Rijnsburg kun je alle kleuren bekijken, hier krijg je ook heel goed advies. Esatto is ook mijn leverancier voor mijn interieuradvies bij particulieren (en projecten).
  Ik woon zelf in Friesland en heb hier de kleurenstalen die ik bij mijn advisering gebruik.
  Mocht Friesland handiger voor je zijn, dan hoor ik het van je.
  Alvast veel succes en groet,

  Fokje van der Wal.

 • Hartelijk dank Fokje, helaas is Friesland niet in de buurt waar ik naar toe ga maar ik kan wel naar Rijnsburg en zal dat ook zeker doen. Veel succes met je werk, hartelijke groet Anneke

 • Woon op gran canaria en zou graag in mijn interieur kalkverf gebruiken, heb je enig idee of je dat hier op gran canaria kan krijgen¿

 • Hallo Fokje,

  Wat een leuke blog heb jij zeg! Ik heb hier nog een oude koperen kroonluchter die ik zou willen pimpen!
  Na het ontvetten moet ik dan nog een grondlaag aanbrengen?
  Hij moet komen in een houten overdekt terras dat helemaal zwart is geverfd, welke kleur zou jij aan de kroonluchter geven?

  Gr.
  Myriam

 • Hoi Fokje,

  Van mijn vader heb ik diverse kopere spullen geerfd.
  Heel mooi qua vorm, maar niet passend bij mn interieur.
  Hoe en waarmee kan ik deze het best grijs verven?

  Groetjes Petra

 • Dag,
  Wat een leuk idee.
  Kan ik een lampenkap van fluweel ook schilderen met krijtverf?

  De voet is van betonlook.
  Welke kleur zou je adviseren voor de kap?
  Ik heb in huis naturel kleuren.

  Groet,
  Lies

 • Dag,
  een fluwelen kap is wel mogelijk denk ik, omdat het stof is en de krijtverf wordt wel opgenomen door de stof.
  Ik kan geen oordeel geven over het resultaat, omdat ik er zelf geen ervaring mee heb.
  Vr.groet,
  Fokje

 • Hi Fokje,
  Bedankt voor De tip voor de lampenkap!! Die van mij zijn verkleurd en zou ze graag weer mooi zwart maken. Moet ik de stof nog voorbehandelen? Kwast van varkenshaar dus? Heb ik nog meer nodig?

  Gr,
  Monique

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.